ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ КРАЇНИ - ГУРОЧКІНА, Вікторія; КАЛАЧ, Ганна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Економічна безпека соціального капіталу країни виступає як основа стійкості суспільства і впливає на різні аспекти життя і розвитку країни. Соціальний капітал формується на основі спільних мереж взаємодії суспільства, довірі, співпраці, партнерстві та сталих відносинах між громадянами, громадськими організаціями та урядом. Авторами статті представлено сутність економічної безпеки соціального капіталу та її відмінні особливості від соціальної безпеки в системі соціально-економічному розвитку країни. Представлено трактування поняття «інфініції соціального капіталу», як нескінченного інноваційного потоку розвитку та розширення соціального капіталу в суспільстві. Охарактеризовано, що інфініція соціального капіталу базується на зростанні соціального капіталу та підтримується і розвивається через соціальні взаємодії, співпрацю та довіру між громадянами та групами. У статті розкрито умови формування системи економічної безпеки соціального капіталу, яка є основою державної економічної стратегії, що спрямована на ефективність та розширення соціальних відносин й мереж у формуванні економічної стійкості та розвитку, на досягнення стабільності та добробуту суспільства. Визначено засади науково-методичного підходу до вимірювання економічної безпеки соціального капіталу країни та окреслено комплекс індикаторів, які характеризують економічну стійкість суспільства.