РЕТРОСПЕКТИВНИЙ ТА ПЕРСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ - КАРВАЦКА, Наталія; ТЮРІНА, Ніла; НАЗАРЧУК, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Виконано ретроспективний аналіз динаміки та оцінку сучасного стану зовнішньоекономічної діяльності України за роки незалежності. Зокрема, проаналізовано експортно-імпортну та інвестиційну діяльність, показники відкритості економіки, географічну та товарну структури експорту й імпорту.  За результатами аналізу визначено, що в процесі становлення незалежності та розвитку національної економіки України відбувається трансформація у відкриту економічну систему яка намагається використовувати переваги міжнародного економічного співробітництва, розвивати усі форми міжнародних економічних відносин. Але завдяки неефективній міжнародній спеціалізації, повільній структурній перебудові економіки країни, малоефективному менеджменту ЗЕД рівень конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості країни на світовому ринку лишається низьким. Експортно орієнтована модель економічного зростання з переважанням низькотехнологічного експорту спричинила екстенсивний характер розвитку економіки, яка залишається енергозатратною, низькопродуктивною, слабо диверсифікованою, неконкурентоспроможною  та залежною від зовнішніх джерел сировини й енергетичних ресурсів, кон’юнктури світових товарних і фінансових ринків. Позитивним визначено те, що Україна змінила вектор орієнтації у зовнішньоекономічній діяльності і Європейський Союз поступово стає найбільшим та основним зовнішньоторговельним партнером. Такий тренд з огляду на геополітичний, геоекономічний та історичний європейський статус України, має залишатися одним з пріоритетів зовнішньоекономічної політики України.