КОНЦЕПЦІЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В ЕКОНОМІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ: КІЛЬКІСНИЙ ТА ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНИЙ ВИМІР - ЯНОВСЬКА, Вікторія; ПАРФЕНТЬЄВА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
На основі проведеного дослідження встановлено, що в Україні за період 2007–2021 років в галузі економічних наук за тематикою сталого розвитку було захищено 132 кандидатських, 110 докторських дисертацій та 14 дисертацій доктора філософії, а активна зацікавленість проблематикою сталості почала проявлятися з початку 2000-х років. По 2014 рік включно кількість дисертаційних робіт стійко, але із різною швидкістю зростала, 2016 рік став роком мінімального ступеню академічної активності, після якого відновилося зростання кількості захистів, значною мірою було обумовлене актуалізацією проблематики на державному рівні, починаючи з 2020 року позитивна динаміка була підсилена розпочавшимся процесом захистів на здобуття ступеня доктора філософії. Фокусування тематики дисертацій дозволяє стверджувати про всебічне проникнення ідеології сталого розвитку в простір наукового пошуку в галузі економічних наук. Розподіл робіт за частотою галузевих досліджень в сфері економіки зі сталого розвитку свідчить, що левова частка дисертацій підготовлена по економіці в цілому, між тим активна наукова робота проводилась за проблематикою сталого розвитку агропромислового комплексу, промисловості, в меншому ступені транспорту та туризму. Аналіз тематики через призму концептуального поля дозволив сформувати стійке угруповання типологічно й семантично однорідних та ієрархічно впорядкованих концептів, розподілених на дванадцять лексико-семантичних підкласів, частково об’єднаних в три групи категорій та представити його як структуровану систему, що складається з ядра та периферії.