ЗНИЖЕННЯ КОРУПЦІЙНИХ РИЗИКІВ ЯК НЕОБХІДНА УМОВА ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ДОРОЖНЬОЇ ГАЛУЗІ - КУПАЛОВА, Галина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Метою статті є формулювання основних заходів щодо зниження корупційних ризиків як необхідної умови ефективного функціонування підприємств дорожньої галузі в умовах інтеграції у європейський економічний простір. Проаналізовано прогресивні зміни по зниженню корупційних ризиків в дорожній галузі України.  Встановлені причини корупції в системі Укравтодору, на думку  опитаних працівників: недоброчесність посадових осіб,  наявність приватного інтересу, недосконалість законодавства, низький рівень зарплати і вплив третіх осіб. Основними чинниками та умовою зменшення корупційних проявів є  доброчесність працівників, прозорість  прийняття управлінських рішень та контроль за дотриманням антикорупційних вимог. Діяльність по зниженню корупційних ризиків в системі дорожнього будівництва потребує застосування системного підходу, який включає комплекс заходів управлінського, соціально-психологічного, юридичного та інформаційного плану.