ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - КУЦЕНКО, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Функціонування та розвиток підприємств відбувається за умови зміни впливу факторів зовнішнього середовища, виникнення кризових явищ, загроз, які мають негативний вплив на фінансовий стан, результати діяльності, можуть спричиняти різке скорочення показників. Саме різноманітні загрози, кризові явища можуть призвести до неефективного використання фінансових ресурсів, виникнення ситуації банкрутства на підприємствах. Визначено, що для підприємств важливу роль відіграє забезпечення економічної безпеки, що гарантує їх захищеність від негативного впливу факторів внутрішнього та зовнішнього середовища, мінімізує їх вплив, дозволяє усунути виявлені загрози. Поряд з економічною важливу роль відіграє фінансова безпека, яка направлена на забезпечення раціонального використання фінансових ресурсів, зменшення витрат, покращення фінансового стану. Все це обумовлює важливість забезпечення фінансової та економічної безпеки підприємств, що можливо шляхом використання набору інструментів. Обґрунтовано необхідність впровадження удосконаленого механізму управління забезпеченням фінансово-економічної безпеки, який має теоретичне та практичне значення, дозволить сформувати заходи нейтралізації впливу факторів ринкового середовища, загроз, гарантуватиме високий рівень безпеки, відновлення показників діяльності, визначає послідовнсть дій із забезпечення бажаного рівня безпеки, способи протидії кризовим явищам. Механізм управління забезпеченням фінансово-економічної безпеки підприємств складається із взаємопов’язаних етапів, елементів, реалізується шляхом дотримання підходів, що дозволяє успішно його використовувати та досягнути сформованої мети. В рамках механізму запропоновано заходи нейтралізації загроз, ризиків, способи відновлення рівня фінансово-економічної безпеки підприємств, що гарантуватиме успішне функціонування протягом коротко- та довгострокового періоду.