ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ РЕЛІГІЙНОГО ТУРИЗМУ В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ - ПАНЬКІВ, Н. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджено сучасний стан та перспективи розвитку релігійного туризму в Карпатському регіоні України (до складу якого входять чотири області Західної України: Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька). Окреслено ключові функції релігійного туризму. Визначено роль сакральних об’єктів у релігійному туризмі. Охарактеризовано ресурсну базу, якою володіє регіон для розвитку релігійного туризму. Досліджено сакральні об’єкти у розрізі усіх областей регіону та встановлено, що релігійний туризм посідає гідне місце в Карпатському регіоні.  Встановлено, що дерев’яні церкви відіграють важливу роль у розвитку релігійного туризму регіону. За результатами досліджень, на території Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей Карпатського регіону виявлено близько 5000 пам'яток сакральної архітектури, серед яких найчисленнішими є храми. Особливо цінними серед сакральних об’єктів Карпатського регіону є дерев’яні храми,  вісім з яких внесено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Встановлено, що Львівщина посідає перше місце; суттєво менше сакральних об’єктів виявлено в Івано-Франківській та  Закарпатській областях і останнє місце посідає Чернівецька область.