ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ВИБОРУ ТА ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАХОДІВ ЩОДО ЗНИЖЕННЯ ВИКИДІВ ПАРНИКОВИХ ГАЗІВ У НАФТОГАЗОВІЙ ГАЛУЗІ - ФАДЄЄВА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Розвиток сучасних підходів до вибору та комплексного оцінювання ефективності  заходів щодо зниження викидів парникових газів у нафтогазовій галузі є актуальною науковою проблемою, яка потребує розробки та впровадження прогресивних методів, особливо сьогодні, коли кліматичні зміни стали однією з найсерйозніших світових екологічних і економічних проблем. Зміни глобального клімату обумовлені постійним зростанням викидів парникових газів в атмосферу, що супроводжується збільшенням кількості природних катастроф, та, як наслідок, масштабів економічних втрат. Обґрунтовано вид цільової функції для оцінювання і вибору варіантів реалізації природоохоронних заходів  як мінімізації питомих втрат, що приведені до одиниці скорочених викидів парникових газів. Вона враховує виробничі, технологічні, екологічні і соціальні обмеження і дозволяє обрати той варіант, який забезпечує максимальне скорочення викидів  парникових газів у нафтогазовій галузі за мінімальних витрат. Розроблено еколого-економічний механізм, що дає змогу обґрунтовано здійснити вибір заходів щодо зниження викидів парникових газів з урахуванням усіх чинників, здійснити оцінювання варіантів їх реалізації при здійсненні природоохоронної діяльності на підприємствах нафтогазової галузі.