СУЧАСНА МЕТОДИКА АНАЛІЗУ ЛІКВІДНОСТІ ТА ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - ЛОПАТОВСЬКА, Оксана; ПОНОМАРЬОВА, Карина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті розглянуто визначені та охарактеризовані існуючі на сьогодні методики дослідження ліквідності та платоспроможності вітчизняних підприємства. За результатами дослідження численних напрацювань визначено «найоптимальніші» на думку авторів трактування понять «ліквідність» та «платоспроможність» підприємства.Авторами визначено мету, завдання та функції аналізу ліквідності та платоспроможності підприємства. Було виявлено, що на сьогодні більшість вітчизняних науковців пропонують проводити їхнє дослідження у двох напрямках: аналізувати безпосередньо баланс підприємства і розраховувати певну сукупність відносних показників (коефіцієнтів).Для більш глибокого дослідження ліквідності та платоспроможності підприємства, автори статті пропонують застосовувати методику аналізу, яка включає в себе: 1) аналіз ліквідності балансу підприємства, шляхом порівняння згрупованих за ступенем ліквідності активів з згрупованими за терміновістю погашення зобов’язаннями; 2) оцінку фінансового стану підприємства на дату складання звітності, у коротко- та довгостроковій перспективі із визначенням типу його сталості: абсолютного, нормального, передкризового (критичного) і кризового; 3) розрахунок і аналіз основних показників ліквідності (сума власного оборотного капіталу, коефіцієнти абсолютної, термінової та загальної ліквідності, коефіцієнти ліквідності запасів, коштів у розрахунках, співвідношення кредиторської та дебіторської заборгованостей, мобільності активів та співвідношення активів); 4) розрахунок показників поточної платоспроможності (коефіцієнти забезпеченості оборотних активів власними оборотними коштами, загальної платоспроможності, фінансового левериджу (ризику), відновлення (втрати) платоспроможності, співвідношення чистих оборотних активів із чистими активами, частка кредиторської заборгованості у власному капіталі і дебіторській заборгованості), інтегрального показника та загального показника платоспроможності. Також, автори пропонують доповнити аналіз ліквідності підприємства розрахунком значення показника «робочий капітал», який визначається двома методами «знизу» і «зверху».На думку авторів, проведений аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства за цією методикою, дозволить послідовно і ґрунтовно дослідити платіжні засоби та зобов’язання підприємства, що стане міцною базою для розробки управлінських рішень в напрямку підвищення платіжної спроможності підприємства зокрема та зміцнення його фінансової дисципліни загалом.