МЕТОДОЛОГІЯ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ЯК ЗАГАЛЬНИЙ ПІДХІД І ПЕРСПЕКТИВА ДОСЛІДНИЦЬКОГО ПРОЦЕСУ - МАРГАСОВА, Вікторія; ГАРАФОНОВА, Ольга; ДЕРІЙ, Жанна; РУДЕНКО, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В статті розглянуто методологію наукових досліджень як загальний підхід і перспектива дослідницького процесу. Методологія в дослідженні визначається як систематичний метод вирішення дослідницької проблеми шляхом збору даних з використанням різних методів, надання інтерпретації зібраних даних і створення висновків щодо даних дослідження. По суті, методологія дослідження – це схема дослідження або вивчення.Метод дослідження зазвичай розглядається як засіб збору або генерування даних. Традиційно методи дослідження поділяють на кількісні методи (тобто опитування, анкетування), якісні методи (тобто інтерв’ю, фокус-групи) або певну комбінацію обох у змішаних методах дослідження. Методи дослідження значно відрізняються і можуть включати письмові, візуальні, словесні, спостережливі, мистецькі та активні стратегії. Наукове дослідження стосується дослідження, яке збирає дані за допомогою системних методів і стратегій. Збір даних, інтерпретація та оцінка даних мають наукову та системну основу. При проведенні наукового дослідження дослідник повинен спланувати дослідження та визначити методологію. Відповідно до методів, які використовуються для збору даних, наукові дослідження можна класифікувати на різні категорії, як спостереження та експерименти.Процес наукового дослідження вимагає від людини присвятити багато часу та зусиль процесу планування та експериментування, щоб знайти точні та перевірені результати. Наукове дослідження не можна проводити в обмежений час, оскільки воно призведе лише до хибних висновків, які не становлять жодної цінності для організації.Проведення досліджень було обов’язковим кроком у людських і наукових відкриттях та еволюції. Завдяки дослідженням людство змогло розв’язати та успішно знайти рішення величезних проблем за допомогою мислення та міркування. Проведення дослідження – це трудомісткий і виснажливий процес, оскільки людина постійно стикається з перешкодами, намагаючись отримати точні результати для відкриття рішення. Проте багато великих умів постійно прагнули до досконалості та допомогли вирішити багато проблем і проблем світу, що викликають занепокоєння, через цей виснажливий процес. Отже, знову і знову стверджується, що дослідження необхідні для прогресу, вдосконалення та еволюції.Розуміння різних доступних методів дослідження, їх застосовності, переваг і недоліків є важливим для прийняття обґрунтованого рішення щодо найкращої методології.