ГЛОБАЛІЗАЦІЙНІ ВИКЛИКИ ЕКОНОМІЧНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ ТА ПРІОРИТЕТИ ПОЛІТИКИ ЇХ ПРОТИДІЇ - ВАСИЛЬЦІВ, Тарас; КУНИЦЬКА-ІЛЯШ, Марта (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Посилено увагу до проблематики забезпечення економічної безпеки України в умовах активізації впливу глобалізаційних чинників, викликів і загроз. Вказано, що нові глобалізаційні виклики обумовлюють потребу у формуванні нових інструментів та засобів забезпечення економічної безпеки України. Метою дослідження визначено ідентифікацію глобалізаційних викликів економічній безпеці України та обґрунтування пріоритетів політики їх протидії. Визначено магістральні напрями негативного впливу глобалізаційних загроз та, виходячи з них, ідентифіковано стратегічні вектори державної політики забезпечення економічної безпеки національного господарства. Розроблено комплекс завдань та інструментів регулювання, які слугують орієнтирами для формування дієвої і дієздатної системи зміцнення економічної безпеки України на сьогоднішньому етапі її соціально-економічного розвитку. Окреслено пріоритетні сфери протидії глобалізаційним загрозам економічної безпеки України, якими визначено диверсифікацію зовнішньоекономічних зв’язків та відносин, забезпечення стабільності функціонування та незалежності фінансової системи, удосконалення параметрів системи соціальної безпеки, задіяння «драйверів» економічного розвитку, посилення енергетичної незалежності та підвищення рівня енергоефективності і енергоощадності, формування системи і забезпечення вищого рівня функціональної спроможності елементів критичної інфраструктури, посилення функціонально-структурної інтеграції просторово-територіальних господарських комплексів.