ВПЛИВ НАЦІОНАЛЬНОГО ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУНА МІГРАЦІЮ НАСЕЛЕННЯ - КУЗЬМІНСЬКА, Наталія; КОЖЕМЯЧЕНКО, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проведено оцінку національного людського капіталу як фактору міграційної активності населення. Для проведення дослідження використано дані із відкритих міжнародних і національних баз даних України, Республіки Молдова, Російської Федерації, Республіки Беларусь, Республіки Польща. Оцінку вартості людського капіталу проведено за допомогою індикаторного підходу. Всі дані було розбито на чотири групи. Дві групи характеризують витрати на формування людського капіталу (інтелект, знання – перша група,  здоров’я – дуга). Дві інші групи характеризують умови отримання доходу від людського капіталу (реалізація якісного економічного відтворення, якість життя). На основі зібраних даних було проведено кластерний аналіз. В результаті дослідження зроблено висновок, що найбільший вплив на міграцію мають фактори, які характеризують умови отримання доходу від людського капіталу. Дослідження проведено до 24 лютого 2022 року. Тому вони можуть стати базою для дослідження міграційної активності населення в умовах нових воєнних, економічних і політичних реалій.