СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ПРІОРИТЕТИ СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - МЕЛЬНИЧУК, Дмитро; ВОЙНАЛОВИЧ, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У дослідженні наголошено на проблематиці загострення та необхідності вирішення проблем соціально-гуманітарного розвитку України та її регіонів на сучасному етапі функціонування та розвитку соціально-економічної системи країни. Метою дослідження визначено узагальнення викликів, а також обґрунтування пріоритетів соціально-гуманітарної політики України з прицілом на збереження людського капіталу. Показано, що ключові виклики соціально-гуманітарної сфери України на сучасному етапі стосуються: критично великих обсягів біженців за кордон, масових внутрішніх переміщень населення країни, дестабілізації внутрішньо регіональних ринків праці, втрати доходів і поширення бідності населення, погіршення та посилення навантаження на об’єкти соціальної інфраструктури. Пріоритетними завданнями державної соціально-гуманітарної політики в таких умовах визначено: регулювання зовнішніх міграцій населення та створення стимулів для повернення вітчизняних емігрантів, посилення соціальної захищеності внутрішньо переміщених осіб, збереження та розвиток соціальної інфраструктури, а саме покращення якості освітніх послуг та активізація процесів посилення суспільної єдності, відновлення стійкості системи охорони здоров’я, вирішення проблем житлового забезпечення внутрішньо переміщених осіб, підвищення ефективності функціонування системи соціальної підтримки населення, формування банків та раціональне використання комунального, соціального і службового житла, послаблення загроз демографічних диспропорцій розвитку областей та територіальних громад України.