АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - ПАВЛОВА, Олена; ДЕРЖАЙ, Олександр; Деркач, ОКСАНА; САЦИК, Валентина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Банківська система завжди була дуже важливою складовою економіки країни. А в сучасних економічних умовах вона є особливо важливою, оскільки  для  того, щоб стабілізувати фінансово-економічну ситуацію  в Україні, необхідна надійна, працююча та розвинена банківська система. Для її забезпечення необхідно дослідити ефективність функціонування банківського сектору України та визначити чинники, які на неї впливають. Це визначає актуальність заходів, спрямованих на реформування банківської системи з урахування поточної ситуації. В статті узагальнено поняття «ефективність банківської діяльності», визначено фактори, які впливають на рівень ефективності, розглянуто критерії для оцінки ефективності діяльності банків залежно від суб’єктів банківської діяльності. Проаналізовано динаміку кількості існуючих банків протягом 2015-2022 рр. та розглянуто основні показники банківської діяльності і результати діяльності банків. Запропоновано напрямки підвищення ефективності діяльності банків, зокрема зростання доходів, зменшення витрат, зниження ризиків, пов’язаних з виконанням банками покладених на них обов’язків. Для підвищення прибутковості діяльності банку можна запропонувати наступні заходи: 1. Нарощувати власні кошти банку, що сприятиме зростанню ресурсної бази банку і відповідно їх інвестиційного потенціалу; буде однією з передумов залучення іноземних інвестицій; стимулюватиме інтеграційні процеси; забезпечить незалежність банку і створить умови для виживання банків в період посиленої конкуренції на ринку. 2. Слід раціонально та ефективно розміщувати кошти банку для забезпечення його фінансової стійкості. Виконання цієї умови дозволить позбавитися суперечностей між ліквідністю, надійністю та прибутковістю. 3. Фінансове планування. Багато витрат несуть банки внаслідок неузгоджених дій різних управлінь між собою. Фінансовий план дозволяє спрогнозувати доходи, витрати і прибуток банку на рік. І хоча в умовах, які склалися в нашій країні, через нестабільність, інфляцію реальні дані можуть суттєво відрізнятися від запланованих, але пропорції залишаються практично незмінними. Банківська установа повинна реально бачити перспективи свого розвитку і цілі на поточний рік. 4. Сформувати достатні страхові резерви та резервні фонди. Оскільки основна причина банківських банкрутств — неповернення раніше виданих кредитів, то формування цих фондів сприятиме зміцненню надійності й стабільності банку, а отже, і банківської системи України, зменшенню можливих фінансових ризиків у кредитній діяльності. Створення цих резервів гарантуватиме покриття рахунків у діяльності банку, сприятиме підтримці його ліквідності на необхідному рівні. 5. Застосовувати такі інструменти в банківській діяльності, які дозволяють як планувати, так і одержувати додатковий прибуток. Мова йде про ф'ючерси, опціони, форвардні операції з валютою ті інші форми діяльності, які відповідають умовам ринкових відносин. 6. Систематично і всебічно вивчати кредитні ризики, приймати заходи по їх пониженню. З цією метою необхідно організовувати відділи управління кредитними ризиками. 7. Покращувати рівень професіоналізму. Отже, внаслідок війни і нестабільної економічної ситуації в Україні показники ефективності банківського сектору суттєво знизилися. На рівень ефективності банківської системи впливають такі фактори:  структура власності в банківському секторі; зміни в операційній діяльності;  питома вага на ринку депозитів; капіталізація банків та ін.  Прибуток банків зменшився на 72,44 %, а витрати підвищилися на 62,86 %. Тому необхідно розробити ефективний механізм збільшення доходів, зменшення витрат та використання отриманого прибутку. Також варто визначити напрями збільшення прибутковості, які дадуть змогу зменшити ризики та підвищити рентабельність банківської системи.