МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - ДЕРГАЛЮК, Богдан; КОЖЕМЯЧЕНКО, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті обґрунтовано, що безпеку підприємства слід розглядати з позиції стану захищеності, який проявляється у можливості розвитку підприємства з урахуванням існуючої ресурсної бази. Система економічної безпеки повинна не суперечити загальній концепції та стратегічному вектору розвитку суб’єкта господарювання, при цьому мати відповідні елементи які є цілісними та  структурованими між собою у формі відповідних відносин. Виокремлено функцій системи економічної безпеки. Виходячи з функцій та завдань розвиток системи економічної безпеки підприємства повинен відповідати означеним принципам, які є умовами та правилами для досягнення поставленої мети. До основних принципів розвитку системи економічної безпеки промислових підприємств віднесено принципи: відповідності, інтегрованості, безперервності, гнучкості, комплексності, раціональності, цілеспрямованості, доцільності, адаптивності. Запропоновано організаційне забезпечення системи економічної безпеки промислового підприємства, що передбачає послідовність трьох етапів. По-перше, визначення особливостей промислової галузі підприємства, по-друге, забезпечення ефективної нейтралізації загроз економічній безпеці промислового підприємства за рахунок розроблення комплексу заходів із забезпечення економічної безпеки; по-третє, оперативне управління системою економічної безпеки промислового підприємства, з урахуванням впливу факторів оточуючого середовища та адаптивної спроможності підприємства.