ДЕТІНІЗАЦІЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПРІОРИТЕТНИХ ГАЛУЗЕЙ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЇЇ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - МАТЮХ, Сергій; РУДНІЧЕНКО, Євген; ГАВЛОВСЬКА, Наталя (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті визначено  пріоритетні галузі вітчизняної економіки з позиції пост воєнного відновлення. Саме такі галузі як: мілітарі-тек, металургія, гірнича промисловість та машинобудування, сільське господарство, харчова промисловість, ІТ-галузь, здатні забезпечити у майбутньому умови для зростанняобсягів ВВП та стабілізації фінансово-економічної ситуації в країні. Це є запорукою фінансово-економічної безпеки національного рівня та повинно бути орієнтиром для прийняття відповідних управлінських рішень керівництвом найвищого рівня. Доведено, що металургія, гірнича промисловість та машинобудування традиційно перебувають під впливом фінансово-промислових груп, а фінансові потоки у межах таких сфер доволі сильно залежать від кон’юнктури ринків та бачення менеджменту компаній щодо легального відображення стану речей. У інших сферах рівень тінізації бізнесу також доволі високий. Про це свідчать результати оцінки впливу факторів, що стримують промислове виробництво. Навіть до війни на національному рівні не відбулося формування позитивного бізнес середовища та стрімкого зростання інвестиційних потоків у вітчизняні галузі промисловості. Доведено, що фінансово-економічна безпека держави залежить, в першу чергу, від політичної волі вищого менеджменту та дотримання законодавства всіма учасниками соціально-економічних систем, що у підсумку призводить до поступової детінізації функціонування переважної більшості галузей та економіки в цілому.