НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТИТУЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА НА СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЯХ - КРАВЧИК, Юрій; МОСКАЛЮК, Олександр; ШПИЛЬОВА, Віра; КУЦЕНКО, Борис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Розкрито актуальність проблеми формування та реалізації державної політики розвитку малого підприємництва на сільських територіях України, зокрема в аспекті удосконалення інституційного забезпечення державної політики в цій сфері. Метою дослідження визначено обґрунтування шляхів та засобів покращення інституційного забезпечення державної політики сприяння розвитку малого підприємництва на сільських територіях. Визначено напрями (1 – макрорівневі, 2 – мезорівневі), за якими слід формувати та реалізувати політику розвитку малого бізнесу на сільських територіях України. Показано, що стратегічні цілі державної політики слід формувати у контексті економічної незалежності його суб’єктів, забезпечення належного рівня економічної безпеки та розширеного відтворення економічного і ресурсного потенціалу підприємств. Визначено, що провідне місце в системі заходів державної політики у сфері розвитку малого бізнесу на сільських територіях відводиться інституційному забезпеченню державної політики. Йдеться про інституційно-правову та інституційно-організаційну політику. Встановлено, що в інституційно-організаційному плані заходами, які слід реалізувати, є: посилення програмно-нормативного регламентування розвитку малого підприємництва та сприяння підвищенню рівня мотивації органів місцевого самоврядування щодо здійснення заходів та досягнення успіхів. Відповідно, на регіональному та місцевому рівнях слід активізувати управлінські функції органів влади у напрямі формування сприятливого бізнес-клімату та безпечного підприємницького середовища; удосконалити регуляторну політику, ліквідувати прояви монополізму, „клієнтських” відносин та корупції у стосунках „влада – бізнес”; посилити рівень фінансового забезпечення суб’єктів дрібного приватного підприємництва.