АКТИВІЗАЦІЯ ВПЛИВУ БАНКІВСЬКОГО БІЗНЕСУ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ГУКАЛЮК, Андрій; ПАСЬ, Ярина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Фінансова система України стикається з негативними тенденціями, що вимагають швидкого вирішення. В цьому контексті велике значення має розроблення обґрунтованої фінансової політики, яка повинна бути спрямована на підвищення ефективності банківського бізнесу й діяльності підприємств на фінансовому ринку шляхом оптимізації витрат, забезпечення прозорості бюджетних операцій, удосконалення системи моніторингу, сприяння доступності необхідних ресурсів. На сучасному етапі соціально-економічних перетворень в Україні, в умовах необхідності активізації впливу банківського бізнесу у забезпеченні сталого розвитку національної економіки, актуалізуються питання участі кредитного потенціалу банків у фінансовому забезпеченні розвитку країни.Активізація банківського бізнесу в структурній модернізації економіки країни посилюється, а низький інвестиційний потенціал й недостатній рівень розвитку фінансового ринку можуть бути частково вирішені через інструменти, які надають банки, зокрема, фінансування інфраструктурних об’єктів, кредитування підприємств, консультації по управлінні фінансами, створення інновацій. Розкрито прямий і непрямий вплив банків на зростання економіки країни. Проведено аналіз ролі банків у формуванні кредитного потенціалу країни, за якісними показниками впродовж 2018-01.10.2023 рр. Визначено, що основними індикаторами ефективності використання ресурсного потенціалу банківського бізнесу є: співвідношення регулятивного капіталу до зважених за ризиком активів, норма прибутку на активи, співвідношення ліквідних активів до сукупних активів, співвідношення депозитів клієнтів до сукупних валових кредитів, співвідношення недіючих кредитів до сукупних валових кредитів, співвідношення кредитів наданих банками та ВВП, норматив загальної суми інвестування по системі банків, відповідно до яких проведено дослідження взаємозв’язку змін темпів розвитку економіки в залежності від розвитку банківського бізнесу. Запропоновано низку заходів з метою стимулювання кредитної активності банківського бізнесу України.