СУЧАСНІ ТРЕНДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДИПЛОМАТІЇ УКРАЇНИ НА БЛИЗЬКОМУ СХОДІ - ЗАСТАВНИЙ, Андрій; ІВАЩУК, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Обґрунтовано роль економічної дипломатії у розвитку відносин між країнами. Метою статті є аналіз сучасних трендів економічної дипломатії України в країнах Близького Сходу. Розкрито історичні передумови формування економічної дипломатії України та визначено основні вектори її зовнішньоекономічної політики. Проаналізовано динаміку регіональної структури експорту товарів з України та ідентифіковано країни, які на перших етапах незалежності були у фокусі української економічної дипломатії.  Встановлено зміни зовнішньоекономічної політики України після 2014 р. та аргументовано важливість співпраці з країнами Близького Сходу. Акцентовано увагу на співпраці з Туреччиною, основному торгівельному партнері для України серед країн Близького Сходу. За допомогою методики SWOT-аналізу визначено сильні та слабкі сторони, можливості, загрози в співпраці України з країнами Близького Сходу. Виокремлено основні наслідки розширення партнерства  України з країнами регіону. Запропоновано стратегічні напрями розширення присутності України в країнах Близького Сходу, в тому числі через бізнес-канали та дипломатичні представництва. Окреслено перспективні векторами економічної дипломатії України в досліджуваному регіоні.