КОНЦЕПЦІЯ КООПЕРАТИВУ-ЛОКАЛЬНОЇ МІКРОМЕРЕЖІ ВДЕ ЯК ІНСТРУМЕНТ ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ І ПІДТРИМКИ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - ЛИПОВ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовано передумови і представлено мотиваційні складові концепції створення кооперативів-цифрових платформ (ЦП) як основи формування локальних мікромереж відновлюваної енергогенерації (ЛМВДЕ). Кооперація малих локальних виробників ВДЕ, «Платформний кооперативізм», розглядається як інструмент інклюзивного розвитку, альтернатива «Капіталізму платформ» як результату монополізації ринків платформами - цифровими посередниками. Представлено огляд досліджень з питань з розвитку кооперації малих виробників ВДЕ. Розкрито причини, що гальмують її розвиток в Україні. Акцентовано увагу на потенційних перевагах, що може створити використання властивого ЦП ефекту перехресного субсидіювання для розвитку ЛМВДЕ на основі кооперативів-ЦП. Запропоновано структурно-функціональну схему кооперативу-ЦП ЛМВДЕ. До його структурних складових віднесено ядро ЦП, орган місцевого самоврядування, групи юридичних і фізичних осіб – просьюмерів, що поєднують ролі виробників і споживачів електроенергії, а також інвестори, що вкладають кошти в розвиток кооперативу, але не мають власного енергогенеруючого устаткування. Функціональна складова забезпечує генерацію, акумуляцію, розподіл енергетичних потоків, їх моніторинг, накопичення та аналіз даних, алгоритмічне управління та балансування стану мікромережі, забезпечення даних для взаємних розрахунків між її учасниками та взаємодію з єдиною енергосистемою України. Проаналізовано мотиваційні підстави участі у Кооперативі-ЦП різних груп власників устаткування енергогенерації. Охарактеризовано можливі наслідки формування ядра ЦП – ЛМВДЕ на комерційній основі.