НR-ТЕХНОЛОГІЇ В УПРАВЛІННІ ПЕРСОНАЛОМ ЯК СКЛАДОВА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - КРАМАРЕНКО, Ірина; НАДТОЧІЙ, Ірина; ГРИШИНА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Сьогодні для більшості підприємств Україні існує загроза діяльності, пов’язана із веденням активних бойових дій на значній території, а також постійними кібератаками зі сторони рф. Також, для підприємств головним чинником забезпечення конкурентоспроможності є цифрова трансформація процесів діяльності, що забезпечує підвищення продуктивності та ефективності. Використання у діяльності цифрових технологій вимагає все більшого захисту, щоб мінімізувати майбутні загрози зі сторони витоку інформації через кібератаки або через недобропорядних працівників. Все частіше виявляються випадки безвідповідальності персоналу щодо розголошення інформації, що несе загрозу фінансово-економічній діяльності підприємству. Саме тому, існує необхідність в удосконаленні використання НR-технології в управлінні персоналом як складова фінансово-економічної безпеки підприємств в умовах цифрової трансформації.Метою написання статті є дослідження НR-технологій в управлінні персоналом як складової фінансово-економічної безпеки підприємств в умовах цифрової трансформації.Здійснено дослідження НR-технологій в управлінні персоналом як складової фінансово-економічної безпеки підприємств в умовах цифрової трансформації. Охарактеризовано переваги НR-технологій в управлінні персоналом та наголошено про важливість підвищеного захисту. Розглянуто зовнішні та внутрішні загрози й ризики, що впливають на фінансово-економічну безпеку підприємства. Визначено, що зовнішні загрози мають нерегульований характер та системно впливають на діяльність підприємства. Внутрішні, в свою чергу, є більш регульованими та мають локальний вплив.Запропоновано розроблення механізму фінансово-економічної безпеки підприємства з урахуванням методів та інструментів управління персоналом на засадах HR-технологій. Наголошено, що за сучасних умов важливо надавати значну увагу формуванню підсистеми управління персоналом на засадах HR-технологій як складової фінансово-економічної безпеки підприємства, що забезпечить її зміцнення. Визначено, про необхідність підвищення захисту інформаційних систем, які використовуються в управлінні персоналом для забезпечення зменшення витоку корпоративної та особистої інформації, що зміцнить фінансово-економічну безпеку підприємства.