СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТА АРХІТЕКТУРА: ЕКОНОМІЧНА ДОЦІЛЬНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ДУАЛІСТИЧНОЇ КОНСТРУКЦІЇ НА ПРАКТИЦІ - ЯЩЕНКО, Олексій; МАКАТЬОРА, Дмитро; КУБАНОВ, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Визначено особливості, принципи та напрямки сталого розвитку архітектури; обґрунтовано економічна доцільність використання дуалістичної конструкції «сталий розвиток та архітектура» на практиці. Розглянуто, Четверту промислову революцію у контексті сталого розвитку. На думку авторів, це означає використання новітніх технологій та інновацій для підвищення ефективності виробництва, зменшення викидів за рахунок впровадження чистих технологій, та раціонального використання ресурсів. Таке поєднання можливостей Четвертої промислової революції з підходами сталого розвитку дозволить досягти балансу між економічними, соціальними та екологічними аспектами розвитку. Наголошується, що стала архітектура орієнтована на мінімізацію негативного впливу на довкілля та удосконалення загальних характеристик будівлі. Основна мета –  споживати мінімальну кількість ресурсів, скорочувати відходи, розвивати функціональне та продуктивне середовище. Розглянуто та обґрунтовано економічна доцільність використання сталих принципів при проектуванні: адаптивність архітектури; вторинне використання ресурсів; використання сталих та відновлюваних матеріалів в архітектурі; енергоефективність. Наведено приклади інноваційних архітектурних конструкцій. Це важливий крок у впровадженні сталого будівництва. Адаптивність архітектури дозволяє приміщенням виконувати різні функції в залежності від потреб користувачів, що підвищує ефективність використання простору. Вторинне використання ресурсів сприяє зниженню кількості відходів та витрат на видобуток нових матеріалів. Використання сталих та відновлюваних матеріалів допомагає зменшити негативний вплив будівництва на екосистему. Енергоефективність сприяє зменшенню споживання енергії та зменшенню викидів парникових газів. Подальше дослідження та впровадження інноваційних архітектурних конструкцій дозволить прискорити розвиток сталого будівництва та забезпечити його більш широке поширення у майбутньому. На думку авторів, урахування витрат на будівництво, утримання та експлуатацію будівель, а також виважене співвідношення вартості та користі може мати значний вплив на прийняття рішень у процесі проектування та будівництва. Екологічно орієнтовані рішення в архітектурі можуть призвести до збільшення вартості проекту на початковій стадії, але у майбутньому можуть принести значні економічні вигоди через зменшення витрат на енергопостачання та утримання приміщень, а також підвищення цінності в цілому.