ІНТЕГРАЦІЯ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ І ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ПРОЦЕСИ HR-МЕНЕДЖМЕНТУ - ТЕРЕНТ’ЄВА, Наталя; ПАВЛОВ, Денис; ТВЕРДОХЛІБ, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В сучасних умовах підприємства змушені швидко адаптуватися до ринкових змін і ефективно використовувати цифрові інновації для оптимізації операцій та раціонального використання людських ресурсів. Враховуючи, що людський капітал є головним активом сучасних компаній, вони повинні застосовувати новітні методи управління персоналом для підвищення ефективності та адаптивності в умовах змінюваного бізнес-середовища. DMS (document management systems) виступає єдиною платформою для зберігання, доступу та керування всіма документами компанії. DMS легко поєднується з HR-системами, що спрощує управління кадровими процесами та документообігом у компанії. Автоматизація онбордингу (одного з ключових процесів) дозволяє мінімізувати витрати часу на адміністративні завдання, забезпечуючи структурований і стандартизований підхід. Окрім онбордингу, особливо важливо оптимізувати процес адаптації та навчання персоналу. Автоматизовані системи навчання дозволяють корпоративним мережам оперативно оновлювати навички працівників, забезпечуючи їм доступ до актуальних навчальних матеріалів, курсів та сертифікацій. Автоматизація робочих процесів допомагає заощадити час і зменшити людські помилки. ATS (Applicant Tracking System) – це програмне забезпечення для автоматизації та оптимізації процесу рекрутингу. HRMS (Human Resource Management System) – це комплексна централізована система для управління всіма аспектами HR. LMS (Learning Management System) – це програмне забезпечення або веб-платформа, що дозволяє організаціям створювати, управляти, доставляти та відстежувати навчальні матеріали й програми. Отже програмні рішення за підтримки ШІ можуть значно полегшити та прискорити процес відбору кандидатів. Однак, варто пам’ятати, що людський фактор є ключовим. Люди можуть виявити тонкі деталі, які ШІ може пропустити.