СВІТОВИЙ ДОСВІД ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ МАШИНОБУДІВНОГО КОМПЛЕКСУ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІКУ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН - ВДОВЕНКО, Наталія; ЯЦУН, Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена дослідженню перспективних напрямків у впровадженні новітніх технологій в машинобудівному комплексі для механізації та цифровізації виробничих процесів у галузі геліцекультури та можливостей формування сучасної державної політики в галузі. Розглянуто підходи до автоматизації процесів у виробництві равликів в Україні як одного з факторів забезпечення економічної безпеки машинобудівного комплексу при виробництві обладнання для аграрного сектору. Проаналізовано існуючі програми державної підтримки для підприємств, що впроваджують інноваційні технології, і доведено, що цифровізація та застосування IoT-систем підвищують ефективність управління виробничими процесами на фермах. Запропоновано застосовувати досвід машинобудівного комплексу Японії, США, Німеччини при впровадженні IoT-технологій для розвитку галузі геліцекультури в Україні, щоб сприяти підвищенню рентабельності, зниженню впливу людського фактору, зростанню рівня конкурентоспроможності вітчизняного аграрного бізнесу. Надано рекомендації в аспекті формування інструментів державної підтримки для суб’єктів господарювання, які займаються равликівництвом з огляду на оптимізацію виробничих витрат і мінімізацію ризиків в галузі.