РОЛЬ ВЕРТИКАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ В УПРАВЛІННІ ТРАНСФОРМАЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ - ТРЕТЯК, Антон (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджується роль вертикальної інтеграції в управлінні трансформаційними процесами на аграрних підприємствах. Вертикальна інтеграція є стратегічним інструментом, що дозволяє підприємствам ефективно адаптуватися до змін ринкового середовища та підвищувати свою конкурентоспроможність. Дослідження показує, що вертикальна інтеграція сприяє покращенню координації виробничих підрозділів та оптимізації ресурсного потенціалу підприємств, що, в свою чергу, знижує витрати і підвищує економічну ефективність. Окрім того, інтеграція дозволяє агропідприємствам контролювати всі етапи виробничого процесу — від вирощування сировини до її переробки та збуту, що забезпечує їм більшу стійкість до зовнішніх ризиків та зменшує залежність від посередників. Розглядаються ризики та виклики, пов’язані з вертикальною інтеграцією. Зокрема, до них належать зростання складності управління великою кількістю процесів та концентрація ресурсів, що може зробити підприємство вразливішим до ринкових коливань і змін законодавства. Як приклади наводяться ПАТ «Миронівський Хлібопродукт», ПАТ «Кернел» та ПАТ «Астарта», які реалізують стратегії вертикальної інтеграції у своїй діяльності та стикаються з викликами управління великими обсягами внутрішніх операцій. Стаття підсумовує, що вертикальна інтеграція є важливим фактором для трансформації виробничих структур аграрних підприємств, сприяючи підвищенню їхньої ефективності та стійкості на сучасному ринку. Однак для успішної реалізації інтеграційних стратегій необхідний гнучкий підхід до управління процесами та розробка відповідних механізмів адаптації до зовнішніх викликів.