КОНФІГУРАЦІЇ ТРАНСПАРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ЯК УМОВА ДОСЯГНЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ЗМІН - ШКУРЕНКО, Ольга; ПРОЦЕНКО, Валентина; ПОДОЛЯКІН, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті доведено необхідність забезпечення транспарентності середовища у сприянні стратегічним змінам. Транспарентність є ключовою умовою ефективного розвитку підприємств за інноваційною траєкторією, адже новітні технології управління передбачають наявність прозорості та відкритості інформації для ухвалення управлінських рішень. Саме достовірна та повна інформація щодо поточного стану підприємства дозволяє налагодити взаємовідносини з партнерами, окреслити напрями подальшого розвитку. Акцентовано увагу на тому, що інформація щодо діяльності підприємств має бути доступною, відкритою та прозорою. Виокремлено правовий, економічний та соціальний аспекти до розуміння категорії «транспарентність». Доведено роль транспарентності у сприянні стратегічним змінам завдяки доступності інформації, відкритості у прийнятті управлінських рішень, залученню стейкхолдерів, моніторингу розвитку, відкритого обміну інформацією, взаємодії з громадкістю. Виокремлено принципи дотримання транспарентності середовища розвитку підприємств, а саме відкритість, повнота, своєчасність, цілісність інформації та вплив на рішення, що приймаються. При забезпечені транспарентності середовища слід враховувати особливості кожної його складової, що формує стійкі взаємовідносини з інвесторами й іншими зацікавленими особами та охоплює різні аспекти діяльності підприємства, а саме соціально-відповідальної, фінансової, технологічної, правової, управлінської. Запропоновано схему забезпечення транспарентності середовища розвитку підприємств як умова досягнення стратегічних змін. Транспарентність створює сприятливе середовище для адаптації до змін у бізнес-середовищі, відкритість у відносинах дозволяє швидше реагувати на виклики та зміни на ринку.