ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ВИЖИВАННЯ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ ТА КІБЕРБЕЗПЕКИ - ПЕРХУН, Лариса; ЯРОВЕНКО, Ганна; ЯКОВЕНКО, Вадим; ЛЕБІДЬ, Оксана; КОРНЄЄВ, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті наведено обґрунтування доцільності та особливостей застосування класичних базових методів аналізу виживання для оцінювання ефективності систем фінансового моніторингу та кібербезпеки. Необхідність дослідження даної проблеми зумовлена неспроможністю сучасних систем фінансового моніторингу та кібербезпеки на державному рівні протидіяти різним видам загроз, особливо в умовах воєнного стану та спаду економічного зростання. Інтерпретовано тлумачення функції виживання у термінах предметної області. У термінах аналізу виживання критичною подією, яка розцінюється як “смерть” системи, обрано зміну рівня інтегрального показника ефективності систем фінансового моніторингу та кібербезпеки або неможливість його обчислення в силу недоступності статистичних даних. Обґрунтовано доцільність застосування трьох базових методів – методу аналізу таблиць життя, методу Каплана–Мейєра та регресії Кокса – для оцінювання ефективності систем фінансового моніторингу та кібербезпеки. Основними аргументами на користь доцільності виступили: можливість використання цензурованих даних, що особливо актуально в умовах недостатньої регламентованості збору необхідної статистичної інформації; здатність методів аналізу виживання не тільки вивчати ефективність систем фінансового моніторингу та кібербезпеки в часовому просторі, а й оцінювати фактори, які на це впливають; наявність окремих модулів аналізу виживаності у різноманітних комп’ютерних програмах аналізу даних.