АНАЛІЗ НАУКОВИХ ПІДХОДІВ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СУТНОСТІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ РЕГІОНУ - ЛАЛУЄВА, Надія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
На основі аналізу літературних джерел українських та зарубіжних авторів розглянуто цілу низку наукових підходів щодо визначення поняття «інтелектуальний капітал регіону», серед яких виділено структурний, функціонально-структурний, термінологічний, ресурсний, практичний, відтворення нової вартості. Узагальнено особливості дефініцій розкриття сутності інтелектуального капіталу. Проведений аналіз дозволив закласти власне бачення щодо тлумачення інтелектуального капіталу регіону. Інтелектуальний капітал є комплексом знань, здібностей, інтелектуальних ресурсів, які можуть продукувати додаткову вартість, а також гарантувати ефективний розвиток економіки регіону. Обґрунтовано економічні аспекти дослідження інтелектуального капіталу. Констатовано, що структура інтелектуального капіталу досить складна, що пов’язано з багатоаспектністю його формування, використання та управління. Сформовано загальну структуру інтелектуального капіталу. Виділено способи структурування інтелектуального капіталу. Дослідивши різні думки науковців щодо структури інтелектуального капіталу регіону, виокремлено такі його елементи: людський (особистісний) капітал, організаційний (структурний) капітал та соціальний капітал.