ПРОЦЕСНО-ОРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД ДО ОБЛІКУ ВИТРАТ Й КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ З ВИРОБНИЦТВА ЗБІРНИХ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ КОНСТРУКЦІЙ - ОВОД, Лариса; ВАЛЬКОВА, Наталія; КОРБУТ, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті доведено, що розробка інструментарію управління та обліку витрат за процесно-орієнтованим підходом для підприємств з виробництва збірних залізобетонних конструкцій дозволяє враховувати усі особливості виробничих процесів, впливати на розмір і поведінку витрат, що сприятиме підвищенню прибутковості та конкурентоспроможності цих суб’єктів господарювання. Проаналізовано основні напрямки класифікації виробничих процесів на підприємствах з виробництва збірних залізобетонних конструкцій та їх вплив на організацію обліку витрат. Деталізовано напрямки групування витрат в процесах виробництва та акцентовано увагу на їх вплив на облік та контроль витрат, що позначиться на якості управлінських рішень, основних показниках діяльності досліджуваних суб’єктів господарювання. Визначено основні методи обліку витрат та калькулювання собівартості продукції у виробничих процесах та ймовірність їх використання на підприємствах з виробництва збірних залізобетонних конструкцій, що розкриє істотні можливості для стратегічного планування виробничих витрат, сприятиме точності калькулювання собівартості продукції, вдосконалить процес прийняття управлінських рішень