ПОНЯТТЯ ТА СТРУКТУРА МЕХАНІЗМУ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - ДОРОФЄЄВ, Олександр; ПАШНЄВ, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Існування держави без державного управління, за допомогою якого вона транслює свою волю безглуздо і просто неможливе. Це свого роду важіль, за допомогою якого можна здійснювати регулювання Державне управління покликане активізувати та актуалізувати використання всіх видів наявних ресурсів, відкриваючи нові можливості, створюючи стимулюючі умови, підтримуючи сприятливе середовище для підвищення ефективності господарювання та зростання якості життя населення. При цьому дається взнаки певна залежність між повнотою реалізації накопиченого потенціалу та якістю державного управління. Воно проявляється в наступному: що вище професійний рівень управління, то краще використовується та примножується наявний потенціал. Таким чином, рівень реалізації власного потенціалу залежить від рівня державного управління. Цей взаємозв’язок обумовлюється закономірністю сучасного управління. Система державного управління формує механізм управління, причому з допомогою всіх основних елементів дій органів управління, цільових установок, принципів, функцій, структур, ресурсів, методів, технологій, інструментів управління. Можна сказати, що механізм управління не може існувати без цих системних компонентів, і в той же час без механізму управління немає системи управління як такої. В роботі проаналізовано трактування терміну «механізм державного управління» дослідниками. Наголошено що до структури механізму державного управління відносять практичні заходи, засоби, важелі, стимули, за допомогою яких органи державної влади впливають на суспільство, виробництво, будь-яку соціальну систему з метою досягнення поставлених цілей. Досліджено основні складові механізму державного управління та розглянута їх класифікація. Наголошено щодо розподілу механізмів державного управління залежно від суб’єктів державного управління, які їх застосовують. Визначено склад комплексного механізму управління, якому можуть належати: економічний, мотиваційний, організаційний, політичний та правовий механізми. Надане авторське бачення визначення терміну «механізм державного управління».