ТЕНДЕНЦІЇ ДЕМОГРАФІЧНОГО СТАРІННЯ У КРАЇНАХ ЄС ТА В УКРАЇНІ - ЗАСТАВЕЦЬКА, Леся; ЗАСТАВЕЦЬКИЙ, Тарас; АЛЬТГАЙМ, Любов; СЕМЕГЕН, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проведено аналіз тенденцій розвитку процесу демографічного старіння у країнах Європейського Союзу та Україні на основі розрахунку значень демографічного старіння (коефіцієнт старіння, індекс старіння, демографічне навантаження за рахунок людей похилого віку, вік старіння). Отримані дані дозволяють зробити висновок про зближення більшості значень старіння населення в ЄС загалом, а також виділити кілька груп країн із однаковими значеннями старіння та демографічними тенденціями. У результаті дослідження автори виділили 5 груп країн, які демонструють: 1) найвищі темпи старіння та старіння населення; 2) середні значення індексу та коефіцієнта старіння, однак, демонструють високі темпи зростання старіння населення та демографічного навантаження; 3) середні значення старіння, але знижені темпи зростання старіючого населення; 4) середні значення старіння; 5) найменші темпи та величини старіння населення. Автори прогнозували зміни вікової структури населення ЄС до 2100 року, які показали, що у майбутньому частка людей віком 65+ буде лише зростати, а це вимагатиме певних змін у соціальному житті та економіці досліджуваних країн. Демографічна ситуація, що склалася у досліджуваному регіоні, потребує постійного моніторингу та врахування при стратегічному плануванні на всіх рівнях, а також удосконалення соціальної політики країн ЄС щодо людей похилого віку.