АНАЛІЗ КОІНТЕГРАЦІЇ РИНКУ КРИПТОВАЛЮТ - ТРОЯН, Кирило (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У цьому дослідженні вивчається внутрішня динаміка ринку криптовалют за допомогою комплексного аналізу коінтеграційних зв’язків та їхнього зв’язку з обсягами торгів. Вивчивши 71 687 криптовалютних пар, ми виявили, що 79,06% з них демонструють значну коінтеграцію на 95% довірчому рівні, що свідчить про значну ринкову інтеграцію в рамках криптовалютної екосистеми. Аналіз виявив чіткі моделі інтеграції між різними категоріями криптовалют: токени NFT, metaverse-токени та токени інтероперабельності демонструють особливо високий рівень коінтеграції (>90%), в той час як стейблкоіни та токени для сховищ демонструють відносно нижчий рівень (<80%). Найсильніший зв’язок спостерігався між токенами платформ і токенами кредитного плеча, зі тестовою статистикою 704,20. Дослідження виявило складний і неоднозначний зв’язок між обсягом торгів та інтеграцією ринку. Слабка негативна кореляція (ρ = -0,0560) між статистикою коінтеграційного тесту і середніми обсягами торгів виявилася статистично значущою (p = 4,2665e-56), що кидає виклик традиційним припущенням про роль торгової активності в інтеграції ринку. Аналіз квантилів обсягів торгів виявив відносно стабільні моделі коінтеграції для більшості обсягів торгів, з помітним піком у найвищому квантилі, що свідчить про нелінійні зв’язки у сегментах ринку з великими обсягами торгів. Наші висновки сприяють розумінню структури криптовалютного ринку і мають практичне значення для управління портфелями, оцінки ризиків та регулювання ринку. Високий ступінь інтеграції ринку свідчить про підвищений систематичний ризик і необхідність складних стратегій диверсифікації. Варіації в структурі коінтеграції, характерні для конкретних категорій, дають розуміння побудови портфеля та управління ризиками. Ці результати поглиблюють наше розуміння динаміки ринку криптовалют і пропонують цінну інформацію для учасників ринку, дослідників і регуляторів, які орієнтуються в еволюціонуючій екосистемі цифрових активів.