РОЛЬ ІННОВАЦІЙ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ДОЦЮК, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено роль інновацій у забезпеченні конкурентоспроможності аграрних підприємств в умовах сучасних економічних викликів, посилення конкурентної боротьби, ресурсних обмежень та необхідності адаптації до технологічних змін. Узагальнено наукові підходи до трактування поняття «інновація». Розглянуто нормативно-правові засади інноваційної діяльності в Україні та визначено взаємозв’язок між зовнішніми чинниками, інноваційним потенціалом підприємства, впровадженням інновацій, результатами інноваційної діяльності та формуванням конкурентних переваг. Систематизовано основні види інновацій в аграрному виробництві, зокрема технологічні, продуктові, організаційні, маркетингові, цифрові та екологічні, а також визначено характер їх впливу на результати діяльності підприємств. Проаналізовано позиції України у світовому інноваційному просторі за Глобальним інноваційним індексом та визначено основні проблеми, що стримують інноваційний розвиток аграрних підприємств, серед яких обмеженість фінансових ресурсів, недостатній рівень трансферу технологій, слабка взаємодія науки, освіти і бізнесу, дефіцит кваліфікованих кадрів та недостатній рівень цифровізації. Обґрунтовано основні напрями активізації інноваційної діяльності, серед яких розвиток фінансово-економічних механізмів підтримки, посилення взаємодії науки, освіти і бізнесу, цифровізація та технологічна модернізація, розвиток кадрового потенціалу, впровадження екологічних і ресурсозберігаючих технологій та удосконалення державної інноваційної політики. Встановлено, що комплексне використання інновацій сприяє підвищенню ефективності використання ресурсів, продуктивності виробництва, якості продукції, адаптивності підприємств до змін зовнішнього середовища, зміцненню ринкових позицій та формуванню стійких конкурентних переваг аграрних підприємств.