ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ СТРАТЕГІЧНОГО МАРКЕТИНГУ ТА УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОВИМИ КОМУНІКАЦІЯМИ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ СФЕРИ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - КОРОЛЬ, Сергій; РИБАЛКО, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Досліджено організаційно-економічні засади стратегічного маркетингу та управління маркетинговими комунікаціями підприємств агропродовольчої сфери в умовах сталого розвитку. Констатовано, що сучасний аграрний бізнес функціонує під впливом комплексу взаємопов’язаних викликів, серед яких недосконалість маркетингової інфраструктури агропродовольчого ринку, недостатній рівень розвитку маркетингових систем підприємств, складність визначення потреб і переваг споживачів, цифрова трансформація бізнес-процесів, а також недостатня ефективність взаємодії між суб’єктами ринку. Наслідком зазначених факторів є диспропорції у сфері товарообміну, зниження результативності маркетингової діяльності та обмеження можливостей забезпечення конкурентоспроможності підприємств агропродовольчої сфери. Обґрунтовано, що за сучасних умов ключовою передумовою сталого розвитку підприємств є впровадження стратегічного маркетингу, орієнтованого на комплексне дослідження ринку, оцінювання збутово-виробничого потенціалу, формування довгострокових конкурентних переваг та ефективне управління маркетинговими комунікаціями. Визначено, що стратегічний маркетинг забезпечує узгодження діяльності всіх структурних підрозділів підприємства на основі маркетингових стратегій і програм, спрямованих на створення споживчої цінності, задоволення потреб цільових сегментів ринку та зміцнення ринкових позицій підприємства. Встановлено, що ефективне управління маркетинговою діяльністю підприємств агропродовольчої сфери повинно враховувати галузеві особливості, зумовлені залежністю виробництва від природно-кліматичних умов, біологічним характером виробничих процесів, сезонністю виробництва, часовими розривами між виробництвом і реалізацією продукції, а також обмеженими строками її зберігання. Зазначені особливості зумовлюють необхідність застосування адаптивних маркетингових стратегій, інтегрованих маркетингових комунікацій і сучасних цифрових інструментів для взаємодії зі споживачами. Узагальнено, що стратегічний маркетинг виконує інтегруючу функцію в системі управління підприємством, забезпечуючи інформаційно-аналітичну основу для стратегічного планування, адаптацію діяльності до змін зовнішнього середовища та формування довгострокових конкурентних переваг. Доведено, що ефективне управління маркетинговими комунікаціями є одним із визначальних чинників підвищення результативності маркетингової діяльності, зміцнення конкурентних позицій підприємств, формування довгострокових взаємовідносин зі споживачами та забезпечення їхнього сталого розвитку. Визначено, що інтеграція інструментів стратегічного маркетингу та системи управління маркетинговими комунікаціями створює організаційно-економічні передумови для підвищення конкурентоспроможності та досягнення стратегічних цілей розвитку підприємств агропродовольчої сфери.