БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ ГОСПОДАРСТВІ ЯК ГОЛОВНИЙ ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПРИБУТКОВОГО ЗАКЛАДУ - ПІЮРЕНКО, Ілона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Статтю присвячено аспектам планування прибутковості, конкурентоспроможності та довгострокового розвитку підприємств індустрії гостинності. Актуальність тематики дослідження зумовлена посиленням конкуренції на ринку готельно-ресторанних послуг, динамічною зміною споживчих уподобань, активною цифровізацією бізнес-процесів, необхідністю адаптації підприємств до кризових явищ і зростанням значення стратегічного управління в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Дослідження має на меті розвинути теоретичні положення та обґрунтувати практичні рекомендації щодо бізнес-планування прибутковості підприємств готельно-ресторанного господарства в умовах динамічних змін зовнішнього середовища. Для досягнення поставленої мети в статті досліджено наявні підходи до визначення сутності бізнес-планування, його роль у системі стратегічного управління та забезпеченні конкурентних переваг підприємств. Узагальнено концептуальні положення зарубіжних і вітчизняних дослідників щодо використання бізнес-планування як інструменту розвитку суб’єктів господарювання, зокрема підприємств сфери гостинності. Визначено сучасні тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу та ключові чинники, що впливають на ефективність планування діяльності закладів. Обґрунтовано важливість інтеграції стратегічних, маркетингових, операційних, фінансових та цифрових складових у єдину систему бізнес-планування, орієнтовану на забезпечення стійкої прибутковості підприємства. Запропоновано під бізнес-плануванням в готельно-ресторанному господарстві розуміти безперервний процес формування, реалізації та коригування управлінських рішень, спрямованих на забезпечення довгострокової прибутковості підприємства шляхом узгодження ринкових можливостей, ресурсного потенціалу та потреб споживачів. Обґрунтовано інтегровану модель бізнес-планування прибуткового закладу готельно-ресторанного господарства, яка охоплює аналітичний, ціннісний, операційний, маркетинговий, фінансовий і контрольний блоки. Запропонована модель, у порівнянні з існуючими, забезпечує формування безперервного циклу планування, реалізації, контролю та адаптації управлінських рішень і створює передумови для підвищення ефективності діяльності, зміцнення конкурентних позицій та забезпечення стійкого розвитку підприємств індустрії гостинності.