ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ АНТИКРИЗОВОГО ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ МСП УКРАЇНИ - СЕРДЮКОВ, Костянтин; БАДЯЄВ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Статтю присвячено питанням цифрової трансформації антикризового фінансового управління малими та середніми підприємствами України в умовах високої невизначеності, посилення кризових явищ і трансформації бізнес-середовища під впливом цифрових технологій. Актуальність тематики дослідження зумовлена зростанням фінансових ризиків, обмеженістю ресурсних можливостей МСП, порушенням усталених господарських і логістичних зв’язків, наслідками повномасштабної війни та необхідністю забезпечення фінансової стійкості підприємств. Водночас цифровізація фінансового управління в Україні залишається нерівномірною та переважно фрагментарною, що актуалізує пошук підходів до її системної інтеграції в антикризове управління. У зв’язку із зазначеним, дослідження має на меті розвинути теоретико-методичні положення щодо цифрового антикризового фінансового управління малими та середніми підприємствами України. У статті досліджено сучасні підходи до наповнення категорій цифровізації та цифрової трансформації, а також їхню роль у забезпеченні адаптивності й фінансової стійкості підприємств. Узагальнено підходи зарубіжних та вітчизняних вчених до визначення чинників успішності цифрової трансформації МСП, цифровізації фінансового менеджменту, забезпечення фінансової безпеки та розвитку динамічних управлінських можливостей підприємств. На основі результатів досліджень провідних закордонних та вітчизняних дослідників запропоновано власне трактування цифровізації антикризового фінансового управління малих та середніх підприємств як управлінського процесу трансформації фінансової системи підприємства на основі цифрових технологій, аналітики даних, автоматизованих інформаційних систем та інтелектуальної підтримки прийняття рішень, спрямованого на своєчасне виявлення кризових загроз, прогнозування фінансових ризиків, оптимізацію фінансових ресурсів і забезпечення довгострокової фінансової стійкості. Обґрунтовано організаційно-економічний механізм цифрового антикризового фінансового управління МСП, побудований на принципі безперервного цифрового циклу управління. Механізм передбачає інтеграцію цифрово-технологічного, інформаційно-аналітичного, управлінського, економічного та контрольного компонентів у єдиний адаптивний контур прийняття фінансових рішень. У його структурі виокремлено 7 взаємопов’язаних блоків: цільовий, організаційний, цифрово-технологічний, інформаційно-аналітичний, управлінський, економічний і контрольний. Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає в можливості використання запропонованого механізму для підвищення оперативності фінансового управління, обґрунтованості управлінських рішень, адаптивності та фінансової стійкості підприємств в умовах кризових викликів.