ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ТА БІБЛІОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ЛОГІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА ЗА УМОВ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - ТАРАСЮК, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади формування та трансформації логістичного забезпечення підприємницької діяльності в умовах високої невизначеності й ризиків зовнішнього середовища. Науково обґрунтовано необхідність розмежування понятійно-категоріального апарату у сфері логістики, а саме категорій «логістика», «логістичний менеджмент» та «логістичне забезпечення». Обґрунтовано, що логістичне забезпечення має більш комплексний зміст і розглядається як система управлінських, організаційних, ресурсних, інфраструктурних та інформаційних умов, спрямованих на підтримання життєздатності бізнес-моделі підприємства. Для ідентифікації ключових тенденцій та структурних зв’язків у дослідницькому полі застосовано бібліометричний підхід у програмному середовищі VOSviewer (на основі вихідного масиву з 195 термінів із бази Scopus). Побудовано та проаналізовано мережеву карту співзустрічальності ключових слів, часову візуалізацію та карту щільності дослідницького поля. Виділено 7 основних смислових кластерів, які розкривають багатокомпонентну природу логістичного забезпечення: від стійкості ланцюгів постачання, ризик-менеджменту та стратегічного планування до застосування штучного інтелекту, машинного навчання та концепції Triple-A capabilities. Визначено, що новітній цифровий контур логістики створює передумови для прозорості потоків і підвищення адаптивності підприємства в умовах невизначеності.