ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ НА ЗАСАДАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - КРАСНОРУЦЬКИЙ, Олексій; МАРЕНИЧ, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Статтю присвячено аналізу сучасного стану та обґрунтуванню напрямів і інструментів підвищення продуктивності аграрних підприємств України в контексті сталого розвитку. Доведено, що продуктивність є важливою, але не вичерпною характеристикою ефективності сільського господарства. Для комплексної оцінки аграрних підприємств запропоновано враховувати економічні показники, зокрема витрати, прибуток, рентабельність та інноваційну активність. Встановлено, що зростання загальної факторної продуктивності не гарантує підвищення ефективності без оптимізації витрат. Узагальнено виклики вимірювання продуктивності, пов’язані з міжнародною порівнянністю, екологічними аспектами та практичною придатністю для ухвалення управлінських рішень. До актуальних питань оцінювання ефективності аграрного сектору віднесено врахування кліматичних тенденцій, багатокультурних систем і кінцевого використання продукції. Виявлено відставання України від провідних країн за показниками продуктивності землі, тварин і праці, водночас зафіксовано поступове зростання ефективності аграрного сектору. Обґрунтовано, що підвищення продуктивності на засадах сталого розвитку потребує технологічних, економічних, організаційних та освітніх змін, а також комплексного застосування стимулюючих механізмів і заходів із мінімізації ризиків.