СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ЗМІН - РУДАЧЕНКО, Ольга; СМАЧИЛО, Валентина; КОНЕНКО, Віталіна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Доведено, що в умовах економічної нестабільності, цифровізації, технологічного оновлення, зміни ринкових умов та зростання безпекових і ресурсних ризиків стратегічне управління є важливою передумовою керованого розвитку підприємства. Воно забезпечує узгодження довгострокових цілей із внутрішнім потенціалом, своєчасне реагування на зміни зовнішнього середовища та обґрунтований розподіл ресурсів. Запропоновано визначати стратегічне управління розвитком підприємства як безперервний процес формування, реалізації та коригування стратегічних рішень, спрямованих на якісне перетворення ресурсів, компетентностей і бізнес-процесів, адаптацію до трансформаційних змін та досягнення довгострокових цілей. Систематизовано основні групи трансформаційних змін, серед яких виокремлено економічні, технологічні та цифрові, організаційно-управлінські, ринкові, соціально-кадрові, інституційні та регуляторні, безпекові й ресурсні. Розкрито їхній вплив на стратегічні цілі, ресурси, бізнес-процеси, організаційну структуру та результати діяльності підприємства. Узагальнено системний, процесний, ресурсний, адаптивний, ризикоорієнтований і цифровий підходи, а також підхід динамічних здатностей. Обґрунтовано доцільність їх поєднання в межах інтегрованого підходу, здатного забезпечити комплексне врахування внутрішніх можливостей підприємства та змін середовища його функціонування. Досліджено процес стратегічного управління розвитком підприємства, який охоплює аналітично-діагностичний блок, блок стратегічного вибору та реалізаційно-контрольний блок. Визначено пріоритетні напрями його вдосконалення, зокрема запровадження стратегічного моніторингу, використання сценарного планування, розвиток динамічних здатностей, цифровізацію інформаційно-аналітичного забезпечення, узгодження стратегічних цілей із ресурсним потенціалом, інтеграцію ризик-менеджменту та формування системи показників результативності стратегії. Реалізація запропонованих положень сприятиме підвищенню адаптивності, стійкості, ефективності й конкурентоспроможності підприємства та забезпеченню його довгострокового розвитку.