ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ІНДИКАТОРІВ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ІНТЕЛЕКТУАЛІЗАЦІЇ ЛОГІСТИЧНИХ ПОСЛУГ: КОРПОРАТИВНО-УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ - ГАРМАШ, Олег; МАРЧУК, Володимир; ФЕДОРЕНКО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади формування системи індикаторів економічної безпеки підприємства в умовах інтелектуалізації логістичних послуг. Обґрунтовано, що цифровізація, використання штучного інтелекту, аналітики великих даних, IoT-рішень, хмарних платформ, електронного документообігу та інтегрованих систем управління ланцюгами постачання трансформують зміст економічної безпеки підприємства. Інтелектуалізацію логістичних послуг операціоналізовано через технологічний, аналітичний, інформаційний, операційний, кадровий, партнерський і корпоративно-управлінський виміри, що дозволяє пов’язати цифрово-логістичні зміни з конкретними індикаторами економічної безпеки підприємства. За таких умов безпека не може оцінюватися лише через фінансові або ресурсні показники, оскільки ризики виникають на перетині операційної безперервності, якості даних, цифрової стійкості, кадрової безпеки, партнерської надійності та корпоративного контролю. Метою статті є розроблення концептуально-методичного підходу до формування системи індикаторів економічної безпеки підприємства в умовах інтелектуалізації логістичних послуг із виділенням корпоративно-управлінського та кадрового аспектів. Методологічну основу дослідження становлять системний, ризик-орієнтований, функціональний, процесний і корпоративно-управлінський підходи, а також методи порівняльного аналізу, групування, узагальнення та індикаторного моделювання. Запропоновано структуру індикаторів за шістьма блоками: фінансово-економічним, логістично-операційним, цифровим та інформаційним, кадровим, партнерським і корпоративно-управлінським. Для ілюстрації практичної придатності запропонованого підходу подано демонстраційний розрахунок інтегрального індексу економічної безпеки умовного підприємства, що дозволяє показати логіку виявлення попереджувальних зон ризику та формування адресних управлінських дій. Наукова новизна дослідження полягає в удосконаленні концептуально-методичного підходу до формування системи індикаторів економічної безпеки підприємства, який забезпечує перехід від фрагментарної діагностики окремих ризиків до інтегрованої системи раннього попередження в умовах інтелектуалізації логістичних послуг. Запропонований підхід, на відміну від наявних, поєднує шість блоків безпеки підприємства – фінансово-економічний, логістично-операційний, цифрово-інформаційний, кадровий, партнерсько-мережевий і корпоративно-управлінський – із логікою “ризик – індикатор – джерело даних – порогове значення – власник ризику – управлінська дія”, що дозволяє використовувати індикатори не лише для оцінювання стану економічної безпеки, а й для проактивного корпоративного управління ризиками. Практичне значення результатів полягає у можливості використання запропонованої системи для внутрішнього моніторингу, ризик-менеджменту, кадрової політики, аудиту логістичних процесів і підготовки управлінських рішень.