РОЗВИТОК SOFT SKILLS У СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ: РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОЦІНЮВАННЯ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - ОЛІЙНИК, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено роль soft skills у системі забезпечення якості вищої освіти та обґрунтовано необхідність їх більш системної інтеграції у механізми внутрішнього забезпечення якості освіти ЗВО. Емпіричною основою дослідження стали результати опитування 393 здобувачів вищої освіти, які засвідчили переважно позитивне сприйняття якості освіти: 47,3% респондентів оцінили її як добру, 32,8% – як відмінну. Оцінювання впливу soft skills на якість освіти підтвердило їх високу значущість у студентському сприйнятті освітнього процесу. Обґрунтовано рекомендації щодо удосконалення системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти шляхом інтеграції оцінювання soft skills у критерії оцінювання якості освітніх програм, запровадження регулярного студентського моніторингу рівня їх розвитку та включення відповідних показників до системи оцінювання викладачів.