ЦИФРОВІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА АНАЛІЗ ІНСТИТУЦІЙНИХ ЗМІН В УПРАВЛІННІ ЗАКЛАДАМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - ГАРБУЗЮК, Валерій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено особливості трансформації системи охорони здоров’я під впливом цифрових технологій та дестабілізуючих чинників, що впливають на управління закладами охорони здоров’я. Розкрито значення цифрової трансформації для формування пацієнтоорієнтованого та доступного досвіду отримання медичних послуг. Охарактеризовано розвиток телемедицини, дистанційного моніторингу, моделей «лікарня вдома» та медичної допомоги вдома. Проаналізовано зростання частки амбулаторних візитів із використанням телемедицини у психіатрії, неврології, внутрішній медицині, гастроентерології та сімейній медицині. Визначено роль штучного інтелекту як ключового чинника переходу від реактивних моделей медичної допомоги до прогнозних, персоналізованих і превентивних підходів. Узагальнено напрями застосування штучного інтелекту в медичній візуалізації, діагностиці, профілактиці захворювань, персоналізації лікування, адміністративних процесах та управлінні ресурсами. Наголошено на залежності ефективності й безпеки ШІ-рішень від якості, стандартизованості, доступності та достовірності медичних даних, а також від їх валідації у реальних клінічних умовах. Розглянуто інституційні зміни у вітчизняній системі охорони здоров’я у 2019–2024 рр., зокрема розвиток eHealth, удосконалення управління закладами, трансформацію госпітальних округів, паліативної допомоги, реабілітації, телемедицини та медико-соціальної експертизи. Окрему увагу приділено впливу пандемії COVID-19 і повномасштабної агресії рф на медичну інфраструктуру, фінансування, доступність послуг та організацію медичної допомоги. Проаналізовано високу частку прямих витрат домогосподарств на охорону здоров’я. Розглянуто структуру скарг громадян до НСЗУ щодо порушень прав пацієнтів. Зроблено висновок, що поєднання глобальних цифрових трендів і національних викликів формує особливу траєкторію розвитку системи охорони здоров’я України, у якій цифрові інструменти та штучний інтелект мають модернізаційне й адаптаційне значення.