СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНФРАСТРУКТУРИ РИНКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ В УКРАЇНІ - ОМЕЛЬЯНЕНКО, Олександр; ТАЛАВИРЯ, Микола; ЛУЦІЙ, Олександр; КАРПЕНКО, Лариса (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті проаналізовано сучасний стан і перспективи розвитку інфраструктури ринку сільськогосподарської техніки в Україні. Встановлено, що цей ринок складається з таких основних елементів: виробничого, сервісного, фінансово-кредитного, логістичного, інформаційного та кадрового компонентів, які забезпечують технічну підтримку аграрної галузі. Проведено дослідження рівня забезпечення аграріїв технікою, стану машинно-тракторного парку, матеріально-технічної бази, а також тенденцій у виробництві, імпорті та експорті сільськогосподарської техніки на національному рівні. Виявлено, що ринок залежний від імпорту, має значну диспропорцію в технічному забезпеченні різних господарств і стикається з низкою проблем. Зокрема, відзначається недостатньо розвинута сервісна інфраструктура, обмежений доступ до фінансових і кредитних ресурсів. Окремо розглянуто вплив військових дій на роботу ринку: втрати сільськогосподарської техніки, руйнація ремонтно-обслуговуючих потужностей, порушення логістичних процесів та підвищення ризиків для інвесторів. На основі проведеного аналізу сформульовано основні вектори розвитку інфраструктури ринку. До них належать модернізація матеріально-технічної бази, підтримка вітчизняного виробництва сільськогосподарської техніки, створення й удосконалення сервісних центрів, розширення доступу до кредитно-лізингових програм, підготовка кваліфікованих кадрів та активізація державної підтримки галузі.