ІННОВАЦІЙНІ БІЗНЕС-ПРОЦЕСИ ЯК ЧИННИК ВИРІВНЮВАННЯ ПРОСТОРОВИХ ДИСПРОПОРЦІЙ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - КУЛИНЯК, Ігор; БОНДАРЕНКО, Юлія; ПРОСОВИЧ, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено вплив інноваційних бізнес-процесів на соціально-економічний розвиток регіонів України в умовах просторової нерівномірності. Обґрунтовано сутність регіону як соціально-економічної системи та визначено роль інноваційних бізнес-процесів як механізму трансформації його потенціалу у результати розвитку. Встановлено, що в умовах воєнних викликів та трансформації просторової структури економіки інноваційні процеси характеризуються тенденцією до концентрації у економічно розвинених регіонах, що зумовлює поглиблення просторових диспропорцій. Доведено, що ключовою проблемою є не відсутність інновацій, а їх нерівномірний територіальний розподіл. Представлено логічну модель взаємозв’язку між потенціалом регіону, інноваційними бізнес-процесами та результатами їх реалізації, що дозволяє візуалізувати альтернативні сценарії розвитку територій. Запропоновано підхід до формування механізму впровадження та забезпечення ефективної реалізації інноваційних бізнес-процесів, спрямованого на забезпечення їх рівномірного поширення та зниження просторових диспропорцій, із урахуванням регіональних особливостей, інституційного середовища та рівня розвитку інфраструктури, що сприяє підвищенню збалансованості соціально-економічного розвитку територій. Визначено ключові елементи механізму впровадження та забезпечення ефективної реалізації інноваційних бізнес-процесів, зокрема інституційне забезпечення, фінансово-економічні інструменти, розвиток людського капіталу, інфраструктуру та міжсекторну взаємодію.