РОЗВИТОК МАРКЕТИНГОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ В УПРАВЛІННІ КОНКУРЕНТНОСПРОМОЖНІСТЮ БІЗНЕСУ - ЛОЗОВСЬКА, Ганна; БАХЧИВАНЖИ, Людмила; БАСЮРКІНА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджуються сучасні підходи до управління конкурентоспроможністю бізнесу шляхом застосування маркетингових інструментів у різних видах діяльності підприємства. Підкреслюється, що в сучасних умовах високої ринкової конкуренції та швидких змін здатність компанії підтримувати та зміцнювати свої конкурентні позиції значною мірою залежить від комплексного та систематичного впровадження маркетингових стратегій. Автори наголошують, що ефективне управління конкурентоспроможністю вимагає інтеграції традиційних маркетингових інструментів із сучасними цифровими технологіями, що дає змогу підприємствам оперативніше реагувати на зміни у споживчому попиті, поведінці та діяльності конкурентів. У дослідженні розглядається роль маркетингових досліджень, сегментації ринку, таргетування та позиціонування у формуванні стратегічних управлінських рішень, що забезпечують стійкі конкурентні переваги. Особлива увага приділяється цифровим інструментам, таким як CRM-системи, автоматизовані канали зв’язку, аналітичні платформи, SEO, SMM та контент-маркетинг, які дозволяють персоналізувати взаємодію з клієнтами, оптимізувати маркетингові витрати та підвищити ефективність управлінських рішень. Демонструється, як поєднання цих інструментів з бренд-орієнтованими та клієнтоорієнтованими стратегіями зміцнює ринкові позиції та розвиває довгострокові конкурентні переваги. У статті пропонується узагальнена схема комплексного використання маркетингових інструментів, що ілюструє логічну послідовність від маркетингових досліджень до оцінки ефективності та постійного вдосконалення стратегій управління конкурентоспроможністю. Підкреслюється важливість ключових показників ефективності, включаючи ROMI, LTV, CAC та NPS, як засобу систематичної оцінки динаміки конкурентних позицій підприємства та ефективності впроваджених маркетингових заходів. Крім того, у дослідженні обговорюється майбутній розвиток маркетингових інструментів у контексті цифровізації та глобалізації ринку, що є критично важливим для стратегічного планування й управління конкурентоспроможністю в умовах високої невизначеності.