МЕНЕДЖМЕНТ ЕКОЛОГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - ПРОКОФ’ЄВА, Катерина; МИРОНОВА, Ольга; ЯЗЛЮК, Борис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
В умовах посилення глобальних екологічних викликів, євроінтеграційних зобов’язань України та зростаючих вимог до корпоративної відповідальності бізнесу питання менеджменту екологічних інновацій набуває стратегічного значення для промислових підприємств. Стаття присвячена дослідженню теоретичних засад і практичних аспектів менеджменту екологічних інновацій як інструменту підвищення ефективності діяльності промислових підприємств в умовах цифрової трансформації та імплементації принципів ESG. У статті систематизовано підходи до визначення поняття «еко-інновації» та обґрунтовано їх типологію, що охоплює чотири взаємопов’язані категорії: продуктові, процесні, організаційні та маркетингові інновації. Доведено, що зазначені типи еко-інновацій функціонують найбільш ефективно у комплементарному зв’язку, утворюючи циклічну модель екологічно орієнтованого управління підприємством. На основі аналізу сучасних емпіричних досліджень розкрито роль ESG-принципів та цифрової трансформації як ключових чинників, що підсилюють інноваційну результативність промислових підприємств. Розроблено чотириетапну систему побудови менеджменту еко-інновацій, що включає: діагностику та аудит, обґрунтування вибору типів еко-інновацій, впровадження та моніторинг результатів. Обґрунтовано, що цифрові технології Індустрії 4.0 є не допоміжним, а системоутворювальним елементом запропонованої системи. Доведено, що система менеджменту екологічних інновацій генерує подвійну цінність: екологічну – через зниження ресурсоємності та покращення екологічних показників діяльності, та економічну - через зростання прибутковості, підвищення ESG-рейтингу і розширення доступу до «зеленого» фінансування. Результати дослідження можуть бути використані керівниками промислових підприємств під час формування стратегій сталого розвитку та розроблення програм екологічної модернізації виробництва. Підсумовуючи, цінність системи управління еко-інноваціями полягає в її здатності генерувати подвійну вигоду: з екологічної точки зору, завдяки зниженню споживання ресурсів та зменшенню впливу на навколишнє середовище; з економічної точки зору, завдяки підвищенню прибутковості, покращенню позицій ESG та більш стійкій конкурентній позиції. Цей подвійний внесок підносить управління екологічними інноваціями до статусу справжнього стратегічного інструменту для промислових підприємств, які орієнтуються на перехід до сталої економічної моделі.