ФОРМУВАННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ АНАЛІЗУ ТА ОЦІНКИ КОНКУРЕНТНИХ ПОЗИЦІЙ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - МАЙСТРЕНКО, Ольга; КОЛІСНИК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Статтю присвячено аспектам забезпечення конкурентоспроможності суб’єктів господарювання в сучасних умовах. Актуальність дослідження зумовлена низкою сучасних економічних тенденцій, зокрема посиленням глобальної конкуренції, інтеграційними процесами на міжнародних ринках, цифровізацією бізнес-процесів та необхідністю формування стійких конкурентних переваг, а в таких швидких змінах ринкового середовища традиційні підходи до оцінки конкурентних позицій часто виявляються недостатньо ефективними. Дослідження має на меті обґрунтувати інструментарій аналізу та оцінки конкурентних позицій суб’єктів господарювання для підтримки стратегічного управління та формування довгострокових конкурентних переваг. Для досягнення поставленої мети в статті розглянуто сучасні підходи до формування інструментарію для аналізу та оцінювання конкурентних позицій суб’єктів господарювання. Класифіковано аналітичні інструменти для оцінювання конкурентних позицій. Запропонована класифікація ґрунтується на трьох критеріях: кількісна формалізація результатів, якісний характер інформації та можливості візуалізації отриманих даних. Обґрунтовано доцільність інтеграції традиційних і цифрових інструментів оцінки конкурентних позицій, що дасть змогу поєднати фінансовий, ринковий, якісний і стратегічний аналіз підприємства в єдину систему. Визначено, що сучасний аналітичний інструментарій має враховувати не лише фінансові та виробничі показники, а й ринкову репутацію, іміджевий капітал, інноваційний потенціал та адаптивність системи управління до змін у зовнішньому середовищі. Інструменти оцінки конкурентних позицій запропоновано поділити на чотири групи: інструменти кількісної оцінки, інструменти якісного аналізу, інструментарій для візуалізації результатів та інтегровані аналітичні інструменти. Обґрунтовано, що комплексне використання кількісних та якісних методів аналізу, доповнене інструментами візуалізації, сприяє точнішому позиціонуванню підприємства на ринку, своєчасному виявленню тенденцій змін у конкурентних позиціях та коригуванню стратегічних рішень.