ЕКСТРЕННІ УПРАВЛІНСЬКІ РІШЕННЯ ЯК СКЛАДОВА СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ДИСТАНЦІЙНОЮ ЗАЙНЯТІСТЮ В ІТ-СЕКТОРІ - ЛАРІНА, Тетяна; РУДЕНКО, Сергій; ТРИДУБ, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Сучасна система дистанційної зайнятості набуває ознак адаптивно-реактивної моделі управління, для якої характерними є циклічність управлінського реагування, стирання меж між кризовим і поточним менеджментом, а також інтеграція екстрених рішень у повсякденне функціонування ІТ-компаній. Це свідчить про формування нового типу управлінської реальності, у якій стабільність організації забезпечується не через уникнення ризиків, а через здатність системно адаптуватися до них. У статті досліджено трансформацію системи управління дистанційною зайнятістю в ІТ-секторі в умовах невизначеності та зростання дестабілізаційних факторів цифрового середовища. Обґрунтовано, що сучасна дистанційна зайнятість перестає функціонувати виключно як форма організації праці та трансформується у складну адаптивну систему, ефективність якої залежить від швидкості управлінського реагування, безперервності цифрової взаємодії та здатності організації підтримувати стійкість внутрішніх процесів. Встановлено, що екстрені управлінські рішення поступово інтегруються у повсякденну систему управління ІТ-компаній та перестають бути виключно інструментом кризового реагування. Проаналізовано вплив зовнішніх шоків, кіберризиків, перебоїв цифрової інфраструктури, релокації персоналу та комунікаційних порушень на функціонування дистанційних команд. Визначено, що в умовах високої невизначеності управлінський процес зміщується від класичних адміністративних моделей до адаптивно-реактивних механізмів координації, заснованих на оперативному ухваленні рішень та гнучкій перебудові внутрішніх процесів. Запропоновано класифікацію екстрених управлінських рішень у системі дистанційної зайнятості ІТ-сектору за організаційним, технічним, комунікаційним, кадровим, безпековим та психологічно-підтримуючим напрямами. Розроблено концептуальний цикл адаптивного управління дистанційною зайнятістю, який відображає взаємозв’язок між зовнішніми ризиками, дестабілізацією цифрової взаємодії, екстреним управлінським реагуванням та подальшою трансформацією внутрішніх механізмів координації. Доведено, що конкурентоспроможність ІТ-компаній у сучасному нестабільному середовищі визначається не лише рівнем цифровізації, а й здатністю управлінської системи функціонувати в режимі безперервної адаптації до кризових викликів.