РОЗРОБКА ПРЕВЕНТИВНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВОЮ БЕЗПЕКОЮ СУБ’ЄКТІВ АГРАРНОГО БІЗНЕСУ - БЕРЕЗА, Валерій; САБАДАШ, Інна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті наведено теоретичний та емпіричний аналіз експорту сільськогосподарської продукції та операційної динаміки України в умовах геополітичних потрясінь та воєнного стану. Дослідження інфраструктурної підтримки зовнішньої торгівлі розкриває інституційні механізми, за допомогою яких первинні виробники беруть участь у розподілі експортних доходів. На основі маркетингових даних за 2024/2025 роки дослідження аналізує структурні зміни в експорті зерна та продуктів переробки й оцінює їхній прямий вплив на валовий внутрішній продукт України. Дослідження виявляє глибоку ринкову асиметрію: первинні підприємства несуть основні виробничі, кліматичні та військові ризики, але отримують лише мінімальну частку доходу, тоді як прибуток отримують посередник та логістичні оператори. Трансформації ціноутворення в матрицях Інкотермс (EXW, CPT, FOB, CIF) демонструють, як гіперзавищені логістичні витрати поглинають до 60% кінцевої ціни, що призводить до зниження прибутковості сільськогосподарських товарів до рівня нижче технологічних виробничих витрат. Детально розглядається вплив ефекту масштабу логістики, фінансового левериджу та адміністративних бар’єрів на систематичне виключення малих і мікропідприємств із прямих експортних каналів. Крім того, у дослідженні аналізується перехід від реактивного захисту до проактивного управління, заснованого на прогнозному управлінні ризиками та дотриманні нормативних вимог, у часовому проміжку 2024–2026 років. Ієрархічна система принципів безпеки (превентивність, адаптивність, економічна ефективність) систематизована з використанням аналітичного ієрархічного процесу (AHP) Томаса Сааті. Запропоновано математичний апарат для оцінки рівня організаційно-правової безпеки (SOL) на основі вагових коефіцієнтів доменів. У дослідженні визначено вплив цифровізації та міжнародних нормативно-правових баз на подолання «організаційних силосів» за допомогою інтегрованих систем управління та платформ GRC. Особлива увага приділяється адмініструванню податку на додану вартість та контролю трансфертного ціноутворення відповідно до статті 39 Податкового кодексу України. Нарешті, у дослідженні класифіковано сучасне сільськогосподарське рейдерство та встановлено чотириетапний алгоритм дій для операційного захисту активів, майнових прав та земельних банків агробізнесу.