ІНСТРУМЕНТАРІЙ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЗАСОБАМИ ЦИФРОВІЗАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ - ОСТАПЧУК, Ольга; КРАВЧИК, Юрій; ЗАКРИЖЕВСЬКА, Ірина; КАТКОВА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено інструментарій державної політики розвитку підприємництва засобами цифровізації бізнес-процесів та хмарних технологій в умовах повномасштабної війни й обґрунтовано його роль у забезпеченні економічної стійкості України. Визначено, що цифрова трансформація підприємницького сектору та впровадження хмарних сервісів слугують стратегічними механізмами адаптації бізнесу до умов воєнної нестабільності, релокації виробництв, руйнування інфраструктури та зростання безпекових ризиків. Проаналізовано ключові напрями державного впливу, зокрема розвиток цифрових державних сервісів на базі платформи Дія, фінансову підтримку цифрової модернізації підприємств, розвиток цифрової та хмарної інфраструктури, використання супутникових технологій Starlink, посилення кібербезпеки, підтримку цифрового експорту та e-commerce, а також реалізацію освітніх і перекваліфікаційних програм. Особливу увагу приділено значенню хмарних технологій у забезпеченні безперервності бізнес-процесів, дистанційного доступу до корпоративних ресурсів, захисту та резервного збереження даних, масштабуванню цифрових сервісів і підвищенню гнучкості управлінських рішень. Обґрунтовано, що комплексне застосування цифрових і хмарних рішень дозволяє мінімізувати трансакційні витрати, підвищити конкурентоспроможність малого та середнього бізнесу, забезпечити стійкість господарської діяльності та інтеграцію українських підприємств у глобальний цифровий простір. Зроблено висновок про необхідність системної та взаємопов’язаної реалізації заходів державної політики цифровізації й розвитку хмарної інфраструктури як ключового чинника відновлення економіки та формування стійкої моделі розвитку підприємництва в умовах повномасштабної війни.