ОРГАНІЗАЦІЯ ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ - КУЦИК, Петро; БОЙКО, Руслан; ГЕРАСИМЕНКО, Тамара; МАРЦЕНЮК, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади організації ефективної системи внутрішнього контролю результатів діяльності підприємств готельного бізнесу в умовах зростання конкуренції, цифровізації бізнес-процесів та підвищення вимог до якості управлінської інформації. Обґрунтовано актуальність комплексного підходу до організації внутрішнього контролю, який поєднує обліково-аналітичні, організаційно-управлінські, ризик-орієнтовані та інформаційно-цифрові складові і забезпечує безперервність управлінського впливу на результати діяльності підприємств готельного бізнесу. Проведено узагальнення сучасних наукових підходів до контролінгу, внутрішнього аудиту, ризик-менеджменту та цифровізації управлінських процесів у готельному бізнесі, що дозволило визначити ключові проблеми фрагментарності існуючих систем контролю та недостатньої інтеграції обліково-аналітичного й цифрового забезпечення. Встановлено, що ефективність внутрішнього контролю визначається його здатністю забезпечувати своєчасне виявлення відхилень у доходах і витратах, контроль якості послуг, управління бізнес-процесами, мінімізацію ризиків та захист інформаційних потоків. Сформовано функціонально-рівневу схему організації ефективного внутрішнього контролю результатів діяльності підприємств готельного бізнесу, яка відображає послідовний перехід від формування інформаційної бази до досягнення кінцевих результатів діяльності та їх коригування через зворотний зв’язок. Визначено зміст і функціональне призначення кожного рівня системи: вхідного (інформаційного), базового обліково-аналітичного, управлінського, захисно-регуляторного, цифрово-інтеграційного та результативного. Зроблено висновок, що впровадження багаторівневої системи внутрішнього контролю є важливим чинником адаптації підприємств готельного бізнесу до високодинамічних умов ринкового середовища та цифрової трансформації економіки.